Stapelbedbroers

Afgelopen maandag 27 september was er tijdens het domeinuur talen een boekpresentatie. De leerlingen van onze  eerste klas waren de eerste in Nederland om uit handen van schrijver Koos Meinderts zijn nieuwe boek ‘Stapelbedbroers’ te ontvangen.

Koos Meinderts komt samen met zijn vrouw en illustrator Annette Fienieg al jaren op het eiland. De leerlingen kregen tijdens de presentatie eerst prachtige tekeningen van Annette te zien, daarna ging Koos voorlezen uit eigen werk.

Koos Meinderts presenteerde zijn nieuwe boek ‘Stapelbedbroers’.

Eerst uit het boek ‘Naar het noorden’ waarvoor hij in 2017 de gouden griffel heeft gewonnen, het verhaal speelt zich af tijdens de hongerwinter. Naar het noorden is een oorlogsboek dat feitelijk niet over de oorlog gaat maar over het omgaan met veranderende omstandigheden. In deze vluchtelingentijd een uitermate actueel thema.

Toen kwam de presentatie van zijn nieuwe boek “Stapelbedbroers”. Koos las een aantal ‘stapelbedgesprekken’ voor.

‘Henk, Henk, naar de maan, hoe ver is dat eigenlijk?’
‘384.000 kilometer, gemiddeld dan, hè. Gemiddeld.’
‘Zo ver?’
‘De zon is nog verder. Honderdvijftig miljoen kilometer. En weet je Rocco, er komt een dag dan houdt de zon ermee op.’
‘En dan?’
‘Dan sterven we uit.’
‘Henk, Henk, mag ik bij jou slapen? Ik ben bang, Henk.’
‘Kom dan maar, maar je gaat niet liggen stinken, hè?’

Het is 1969, het jaar van de maanlanding. Henk en Rocco delen een slaapkamer. Henk leest graag boeken, Rocco is gek op voetbal.
’s Avonds voor het slapen gaan houden ze in het donker stapelbedgesprekken. Ze praten over meisjes en muziek, over de dood en het heelal.
Overdag maken ze ruzie zoals alleen broers die van elkaar houden dat kunnen. Gaandeweg groeien ze uit elkaar, tot Rocco een ernstig ongeluk krijgt.
‘Stapelbedbroers’ is het verhaal van Henk en Rocco, die opgroeien in een volksbuurt in een warm gezin, eind jaren zestig, verteld door Henk, de oudste van de twee. Hij wil graag hogerop, maar kan dat wel, een kwartje worden, als je voor een dubbeltje geboren bent?

Na afloop kregen alle leerlingen van klas 1 een gesigneerd boek van de schrijver mee naar huis.

“Onderwijs vraagt elke dag interactie en flexibiliteit!”
Wybrig Koopmans, Decaan en docent Dienstverlening & Producten
Lees het verhaal