MBO Groenopleiding op Terschelling?

Een aantal (groen-) ondernemers zijn benaderd met de vraag of zij geïnteresseerd zijn in het opzetten van een MBO-Groenopleiding op Terschelling. Tijdens een eerste vergadering op 28 september j.l. werd duidelijk dat Ondernemers, Staatsbosbeheer en de Gemeente Terschelling (buitendienst) enthousiast zijn.

Zij willen graag hun mooie vak aan jongeren en zij-instromers overbrengen en zijn beschikbaar als leerbedrijf. Daarnaast ervaren zij in de dagelijkse praktijk dat er flinke tekorten zijn op de arbeidsmarkt. Sommige bedrijven willen mede daarom aankomende studenten een baangarantie bieden als zij een Groenopleiding op Terschelling gaan volgen.

Opleiding
De Groenopleiding zou moeten voldoen aan een brede basisopleiding, waar studenten (jong en ouderen) naast theorie veel praktische ervaringen opdoen (BBL-opleiding). Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanleg en onderhoud van particuliere tuinen of groenstroken, snoeien, houtverwerking, veilig werken met allerlei machines en het onderhoud ervan of het halen van je trekkerrijbewijs of heftruckcertificaat. Maar je kunt ook leren over de grond, het weer en de gewassen, het erf en de gebouwen. Kortom, we hopen een brede basisopleiding aan te kunnen gaan bieden met de mogelijkheid om certificaten te halen voor een bepaald onderdeel.

Aeres, voorheen Nordwin College Sneek is benaderd met de vraag of zij bereid zijn om de Groenopleiding op Terschelling te starten. Zij denken graag met ons mee! Deze week overleggen de directeuren van Aeres en ‘t Schylger Jouw over de mogelijkheden op Terschelling. Daarna gaan docenten van Aeres en ‘t Schylger Jouw in overleg om de opleiding inhoudelijk vorm te geven.

Vervolg
De volgende vergadering met de Ondernemers, Staatsbosbeheer en de Gemeente Terschelling is gepland op woensdag 17 november vanaf 19.30 uur in de aula van ‘t Schylger Jouw. Wil je hierbij ook aanwezig zijn, geef je dan op via het hieronder genoemde e-mailadres of loop gewoon binnen.
De start van de Groenopleiding moet natuurlijk met Aeres worden afgestemd. De ondernemers starten liever vandaag dan morgen en hopen dat januari 2022 mogelijk is.

Aanmelden
Heb je belangstelling voor het volgen van een Groenopleiding of voor het behalen van een certificaat, meld je dan aan bij j.docter@schylgerjouw.nl. Aarzel niet en zet jouw volgende stap!
De opleiding is bedoeld voor jonge studenten of (oudere) belangstellenden die hun kennis willen verbreden of willen studeren voor een baan in het Groen!

“Kritisch kunnen denken en je eigen pad kiezen!”
Sanne van der Horst, Docent Beeldende Vorming en Dienstverlening & Producten
Lees het verhaal